LESAK s.r.o. váhy a vážicí zařízení
LESAK s.r.o. váhy a vážicí zařízení

Lahodné kuře po francouzsku Poulet parmentier

„Základem tohoto jednoduchého, ale velmi dobrého, lehkého a přitom efektního jídla jsou brambory a kuřecí prsa. Suroviny zcela běžné v každé kuchyni, ale v tomto receptu připravené s francouzským šmrncem. Existují různé varianty, my jsme si oblíbili tu s hrubozrnnou hořčicí,“ říká Sabina Kmecová z Nebespán café & apartments v Kašperských Horách, která radí, jak tuto delikatesu připravit.

Suroviny (pro 4 osoby):
5 větších brambor vhodných na kaši
250 ml 30% smetany
50 g másla
3 kuřecí prsa
1 cibule
1 česnek
1 sklenička kuřecího bujónu
3-4 lžíce hrubozrnné hořčice
olivový olej
1/2 lžičky curry
sůl
pepř
kousek parmazánu
Dále potřebujeme: kulatá servírovací formička (průměr cca 8 cm, výška cca 5 cm), plech vyložený pečícím papírem

Postup:
1. Připravte běžným způsobem bramborovou kaši, dochuťte ji oříškem másla a trochou smetany, solí a pepřem. Kaše by neměla být moc řídká, abyste ji později mohli tvarovat ve formičce. Můžete samozřejmě použít i zbylou kaši.
2. V pánvi rozpusťte trošku másla, přidejte lžíci olivového oleje, opečte stroužek česneku, přidejte jemně nakrájenou cibuli a nechte zesklovatět. Přidejte kuře nakrájené na kostičky (max. 2 cm) a zprudka opečte, aby nepustilo moc vody. Přidejte trochu bujónu, 2 lžíce hořčice, osolte, opepřete, nechte mírně povařit a odstavte. Směs by neměla být suchá.
3. Servírovací formičku vymažte máslem a položte na plech. Na „dno“ dejte vrstvu kaše, trochu přitlačte tak, aby byla rovnoměrně rozprostřená ve formičce, na ni vrstvu masové směsi s hořčicí a navrch opět vrstvu kaše. Opatrně sejměte formičku a pokračujte podle toho, kolik porcí chcete vytvořit. Plech vložte do trouby vyhřáté na 180 stupňů a zapečte cca 10 minut.
4. Mezitím si připravte omáčku. V kastrůlku přiveďte k varu smetanu, metličkou vešlehejte lžíci hrubozrnné hořčice a trochu curry koření podle chuti, případně mírně přisolte. Nechte na mírném ohni zredukovat (pozor, smetana má tendenci pěnit a přetékat).
5. Doprostřed talíře dejte malou naběračku omáčky a „posaďte“ do ní teplé parmentier. Můžete ozdobit například parmazánovým chipsem (z nastrouhaného parmazánu uděláte hromádky na pečícím papíru a dáte zapéct do trouby na 200 stupňů, dokud se parmazán nerozpustí a nevytvoří kompaktní „chipsy“), grilovaným cherry rajčetem, petrželkou apod.


Jsou možné i různé varianty tohoto pokrmu, a to jak v náplni, tak v omáčce – např. místo hořčice můžete maso dochutit bylinkami, krájenými rajčaty atd. Můžete tak použít jiné maso, například mleté hovězí apod. Základem zůstává bramborová kaše.

23.4.2015

FB Like

Jméno

E-mail

Nadpis

Příspěvek

Kontrolní kód: opište sem

V diskuzi není žádný příspěvek!

GastroTV

video: carving - Květy z feferonky

Carvingový specialista Luděk Procházka Vám během několika minut ukáže, jak proměnit obyčejnou feferonku v krásný květ. Pokud chcete…



Další recepty

Kořeněná makrela

Kořeněná makrela

O tom, že rybí maso je velmi zdravé není pochyb. Z jeho největších předností je přirozený zdroj jódu.

Kuřecí tajine s cizrnou

Kuřecí tajine s cizrnou

Luštěniny patří v naší kuchyni mezi velmi opomíjenou potravinu.

Bezlepkové těsto na pizzu

Bezlepkové těsto na pizzu

Fenomén dnešního stravování – pizza. Záleží jen na naší chuti, jestli zvolíme vegetariánskou variantu nebo s kousky masa.