LESAK s.r.o. váhy a vážicí zařízení
LESAK s.r.o. váhy a vážicí zařízení

Skutečně zdravá škola: Již 20 ze 220 škol plní bronzová kritéria stejnojmenného programu

V sobotu 12. listopadu se na konferenci Skutečně zdravá škola předávala ocenění školám zapojeným ve stejnojmenném programu. Školy plnily kritéria programu, která směřují ke zkvalitnění školního stravování a k rozvoji vzdělávání o jídle. Z 220 škol zapojených do programu jich k dnešnímu dni již 20 plní bronzová kritéria.

Konference Skutečně zdravé školy každoročně veřejně hodnotí a prezentuje úspěchy škol zapojených do stejnojmenného programu. Školy v rámci programu usilují o zlepšení školního stravování a zlepšení vzdělávání o výživě a mohou v něm dosáhnout tří stupňů-certifikátů, bronzového, stříbrného a zlatého, podle toho, jak se jim daří plnit předem stanovená kritéria.

V rámci konference školy prezentovaly své úspěchy a proběhlo i představení řady vzdělávacích aktivit a programů s tématikou jídla, které mohou školy zapojit do svých školních vzdělávacích programů.

20 škol z celkových 220 dosáhlo jen letos na bronzový certifikát. Co konkrétně (nejen) bronzové školy dělají? 

  • Čím dál více jsou využívány školní zahrady jak k výuce, tak k pěstování ovoce a zeleniny. Kuchařky využívají zahrady k pěstování bylinek.
  • Velmi oblíbené jsou aktivity související s vařením. Děti vítají možnost připravit ve cvičné kuchyňce zdravé pokrmy.
  • Řada škol organizuje různé projektové dny, vzdělávací akce a jarmarky či zahradní slavnosti, na které zve rodiče. Děti sami pomáhají s organizací, zajištění občerstvení a nabízí své výpěstky.
  • Několik jídelen zorganizovalo vaření pro rodiče nebo připravily tématické dny dle sezóny nebo tradiční pokrmy různých zemí.
  • Jídelny čím dál více využívají místní dodavatele surovin a potravin.
  • V některých školních jídelnách se zabydlely salátové bary. Školy se shodly, že je děti přijaly s nadšením a zvýšila se díky nim konzumace čerstvého ovoce a zeleniny.
  • Školní jídelny omezily nebo úplně vyřadily slazené nápoje.
  • Vaří v maximální míře z čerstvých surovin a vyřadily polotovary a náhražky. Ukázalo se, že kuchařky někdy vařily z těchto potravin v dobré víře, že jsou pro děti vhodné, protože jsou doporučené státem. Po vysvětlení zdravotního přínosu čerstvých surovin většinou neměly problém na ně přejít.

Školy zapojené do programu se shodují, že program Skutečně zdravá škola jim dodal inspiraci a potřebné informace, na co se mají zaměřit.

Školy, které získaly bronzový certifikát v roce 2016:
Základní škola Brno, Hudcova 35
Základní škola Duhovka, Praha
15. Základní škola, Plzeň
Základní škola a mateřská škola Klas Pardubice
Mateřská škola Malínek, Liberec
Mateřská škola Semínko, Praha
Základní škola a Mateřská škola Spálov
Mateřská škola Divišov
Mateřská škola Varnsdorf
Základní škola J. V. Sládka Zbiroh
Lesní klub OŘÍŠEK, Hovězí

Fotografie z konference:

Více fotografií z konference zde > 

O Skutečně zdravé škole:
Skutečně zdravá škola je občanská iniciativa usilující o zlepšení školního stravování. Usiluje jednak o změnu vyhlášky o školním stravování tak, aby odpovídala současným vědeckým poznatkům, a též o zavádění komplexního programu Skutečně zdravá škola. Program je určen školám a v jeho rámci se vedení školy, učitelé, žáci, rodiče, pracovníci školních kuchyní, dodavatelé potravin, zemědělci a zástupci místní komunity společně zasazují o to, aby byla dětem poskytována chutná a zdraví prospěšná jídla a vytvářeny základy příjemné, zdravé kultury stravování. Školy, které se do programu zapojí, mimo jiné do kuchyně nakupují suroviny od místních farmářů, pekařů a řezníků a v jídelně poskytují pokrmy připravené z čerstvých sezónních surovin. Pro žáky školy organizují výlety na místní farmy, integrují téma jídlo do školního vzdělávacího programu, pořádají na škole farmářské trhy a komunitní aktivity, žáci absolvují lekce vaření a pěstují na školní zahradě vlastní ovoce a zeleninu.

 

15.11.2016

FB Like

Jméno

E-mail

Nadpis

Příspěvek

Kontrolní kód: opište sem

V diskuzi není žádný příspěvek!

GastroTV

Kalamáry plněné medvědím česnekem

Jiří Zajíček ze Školy Vaření Borgo Agnese připraví Kalamáry plněné medvědím česnekem. Chcete umět uvařit to, co…



Další Články

Veletrh BIOSTYL - ECOWORLD: oslava zdravého životního stylu

Veletrh BIOSTYL - ECOWORLD: oslava zdravého životního stylu

První listopadový víkend, 3. – 5. listopadu, bude Výstaviště v Praze - Holešovicích zasvěceno všem milovníkům zdravého životního stylu: veletrh BIOSTYL –…

26.10.2017 | Články

Alternativní potraviny rostou. Lidé mají větší chuť ke kvalitnějšímu stravování

Alternativní potraviny rostou. Lidé mají větší chuť ke kvalitnějšímu stravování

Dle aktuálních dat společnosti Nielsen zaznamenaly oproti roku 2015 BIO potraviny a produkty ekologického zemědělství nárůst obratu na 792 milionů korun.

14.3.2017 | Články

Skutečně zdravá škola vyhlásila týden s prarodiči na školní zahradě

Skutečně zdravá škola vyhlásila týden s prarodiči na školní zahradě

Skutečně zdravá škola vyzývá k obnově školních zahrad. Organizuje Týden s prarodiči na školních zahradách

24.2.2017 | Články