LESAK s.r.o. váhy a vážicí zařízení
LESAK s.r.o. váhy a vážicí zařízení

Králem rosé vín se stal Jan Stávek.

30. dubna odborná porota ohodnotila přihlášené vzorky a ještě večer byly vyhlášeny výsledky mezinárodní soutěže rosé vín JAROVÍN ROSÉ 2014. Oba nejdůležitější tituly bral Jan Stávek (Víno J. Stávek)- stal se championem soutěže a získal i pohár starosty města Znojma za nejlepší kolekci.


Jedenáctý ročník mezinárodní soutěže růžových vín a klaretů JAROVÍN ROSÉ 2014 slibuje opět velké zážitky a velká show. V celé Evropě se koná jen několik soutěží specializovaných na dnes velmi populární rosé vína a je skvělé, že jedna z nich má u nás již jedenáctiletou tradici. Soutěž se pochopitelně za dekádu vyvíjela. K původní myšlence prezentace vín se stále více přidávaly návody na jejich praktické využití – tedy kombinace s pokrmy a zařazení do rámce zahradních párty a grilovacích večerů. Z původního místa konání v Dobšicích, na předměstí Znojma se akce nejprve posunula do Znojma, poté do jeho historického centra a nakonec se postupně přidávala i další města. Letos se poprvé koná na pěti místech – ve Znojmě, v Českých Budějovicích, v Ostravě, v Ústí nad Labem a v jihomoravských Němčičkách. 


Přestože je akce putovní, srdcem zůstává ve Znojmě. Město Znojmo je nejen hlavním partnerem soutěže, ale také místem, kde se vína hodnotí a premiérově představují. Poslední dubnový den se ve štukovém sále Znojemské besedy sešlo patnáct hodnotitelů a obodovalo všech 160 přihlášených vín. Kromě vín z Moravy byla přihlášena i vína z Rakouska, Slovenska a Francie. Jediný přihlášený vzorek z Jihoafrické republiky nakonec přihlašovatel nedodal.


Nejvýše hodnoceným vínem a tedy i championem soutěže se stalo, se ziskem naprosto neuvěřitelných 94 bodů, Rosé Růžený 2013 VOC z Víno J. Stávek. Před druhým vzorkem v pořadí, kterým bylo nejlépe hodnocené sladké víno Cabernet Sauvignon 2010 ledové víno z Vinné sklepy Lechovice, odskočilo o 6 bodů! I nejlepší šumivé víno předložily Vinné sklepy Lechovice – Zweigeltrebe 2011 šumivé víno. Prestižní a velmi ceněné zlaté medaile získali kromě Víno J. Stávek a Vinných sklep Lechovice ještě Vinařství Volařík, Vinařství LAHOFER, Vinařství Ludwig, Vinařství Ilias, Vinařství Vajbar, Vinařství na Špičáku, rakouský Weingut Neustifter a slovenský Mavin.


K hodnocení byl tradičně využit počítačový systém Národního vinařského centra ELWIS. Celkem se v komisi sešlo 15 odborníků, mezi nimiž byli paritně zastoupeni enologové, sommelieři a inspektoři SZPI. Řídícím hodnocení byl vinařský publicista a mezinárodní hodnotitel Branko Černý, na postech předsedů komisí zasedli vinař Jiří Hort, enolog Bc. Jaroslav Suský a Ing. Jan Stávek, Ph.D.


Od neděle do úterý pracoval štáb soutěže naplno. Bylo třeba svézt vína ze všech sběrných míst, rozbalit kartony a téměř 1 800 lahví očíslovat, přebalit do kartonů s nápisy hodnocení, Znojmo, Ostrava, České Budějovice a Ústí nad Labem. Velkou pomocí bylo tradiční zapojení BS Vinařské potřeby do řetězu sběrných mís i studentů SOU a SOŠ Dvořákova do přípravy akce.


Na všech akcích budou samozřejmě prezentována všechna přihlášená růžová vína a klarety. Tato opulentní degustace bude doplněna o drobná neutralizační sousta, mezi nimiž nebudou chybět olivy či sýry. Pitný režim zajistí nejčistší voda k vínu Aquila a o restart chuťových buněk se postará italská káva Lavazza Blue. To ale zdaleka není všechno. Špičkoví šéfkuchaři budou na místě prezentovat své jarní a letní kreace ze studené kuchyně i grilovaných specialit. Ukážou použití kvalitních olivových olejů Carbonell i řadu kuchařských tipů. Proti vysoké gastronomii postaví pořadatelé speciální edici grilovacích klobás z Kosteleckých uzenin. Ne vždy máme totiž doma čas a chuť připravovat velké pokrmy a speciality, vždy bychom však měli myslet na to, abychom jedli dobře. Odhodláme-li se ke grilování klobás, měli bychom velmi pečlivě vybírat takové, které obsahují přes 90% masa a naopak neobsahují separát, soju a podobné věci. Produkty to budou určitě dražší, ale zážitek z nich bude nesrovnatelný.


Už se vám sbíhají sliny? Zapište si do diářů, že Jarovín Rosé a Dny v růžovém můžete prožít 7. května v historickém centru Znojma  jarovín - kalendář , 15. května v Clarion Congress Hotelu České Budějovice( jarovín - České Budějovice) , 17. května v Němčičkách (  jarovín - Němčičky ), 22. května v Clarion Congress Hotelu Ostrava  ( jarovín Ostrava ) a závěr celého turné na první letní den 21. června v Clarion Congress Hotelu Ústí nad Labem ( jarovín Ústí nad Labem )
Akce bývají vyprodané, proto vám doporučujeme vstupenky koupit v předprodeji na www.kralvin.cz . Nejen, že budete mít jistotu, že vám skvělá akce neuteče, ale ještě navíc můžete využít předprodejní akce a slevy. Více se můžete dozvědět na www.jarovin.cz nebo na www.facebook.com/JarovinRose

 

5.5.2014

FB Like

Jméno

E-mail

Nadpis

Příspěvek

Kontrolní kód: opište sem

V diskuzi není žádný příspěvek!

GastroTV

Rozhýbej se! Aneb místo gauče najdi kouče

Tentokrát vám naši odborníci Karolína Hlavatá a Petr Havlíček poradí, jak začít se sportem, i když pohyb bytostně…



Další Články

Veletrh BIOSTYL - ECOWORLD: oslava zdravého životního stylu

Veletrh BIOSTYL - ECOWORLD: oslava zdravého životního stylu

První listopadový víkend, 3. – 5. listopadu, bude Výstaviště v Praze - Holešovicích zasvěceno všem milovníkům zdravého životního stylu: veletrh BIOSTYL –…

26.10.2017 | Články

Alternativní potraviny rostou. Lidé mají větší chuť ke kvalitnějšímu stravování

Alternativní potraviny rostou. Lidé mají větší chuť ke kvalitnějšímu stravování

Dle aktuálních dat společnosti Nielsen zaznamenaly oproti roku 2015 BIO potraviny a produkty ekologického zemědělství nárůst obratu na 792 milionů korun.

14.3.2017 | Články

Skutečně zdravá škola vyhlásila týden s prarodiči na školní zahradě

Skutečně zdravá škola vyhlásila týden s prarodiči na školní zahradě

Skutečně zdravá škola vyzývá k obnově školních zahrad. Organizuje Týden s prarodiči na školních zahradách

24.2.2017 | Články