LESAK s.r.o. váhy a vážicí zařízení
LESAK s.r.o. váhy a vážicí zařízení

Nejlepší kuchaři studují v Ostravě

MAKRO Akademie hostila 8. a 9. listopadu finálové klání 5. ročníku celostátní gastronomické soutěže pro studenty MAKRO Horeca pětiboj 2017. O vítězství se ve finále utkali žáci z Ostravy, Teplic, Pardubic a Prahy. Vítěznou trofej z hlavní soutěže i v letošním roce vybojovali studenti ze Střední školy společného stravování, Ostrava – Hrabůvka a stali se tak MAKRO Top Gastro týmem roku 2017.

Postoupivší vítězové regionálních kol MAKRO Horeca pětiboje poměřili své síly v různých disciplínách, které prověřily jejich zručnost a úroveň spolupráce. Týmová část Horeca pětiboje je zkouškou organizačních dovednosti studentů. Odhalí fungování týmu, kuchařské schopnosti i znalosti servírování pokrmů a přípravy stolů. Na základě bodového hodnocení jsou vybírány top týmy kuchyně a servisu. Absolutní vítěz s titulem MAKRO Top Gastro tým roku pak musí obstát ve všech disciplínách a získat nejvyšší celkové bodové ohodnocení.

„Gastronomie vyžaduje kuchařské znalosti a dovednosti jednotlivců, ale i schopnost zapojit se v týmu a spolupracovat,“ vysvětluje Petr Stádník, šéfkuchař společnosti MAKRO a dodává: „Proto se absolutním vítězem Horeca pětiboje může stát pouze tým, který dokáže zvládnout všechny disciplíny a užívat si spolupráci. Naším dlouhodobým cílem je posouvat dál českou gastronomii prostřednictvím rozvoje studentů těchto oborů. Ve spolupráci s gastronomickými školami vidíme budoucnost.“

Vítězi pátého ročníku týmové soutěže se stali favorité ze Střední školy společného stravování Ostrava, kteří získali celkem 3487 bodů. Porotu oslovili především zajímavým menu i speciálními pozornostmi pro hosty v podobě domácího pečiva, pralinek a digestivu. Do soutěže si připravili nealkoholický koktejl Flower Infusion. V menu pak nabídli kuřecí roládu nebo pečeného pstruha s rybí terinou a dýňovými placičkami. Jako dezert servírovali květinu z listového těsta s jablky a vanilkovým krémem.

Individuální část soutěže tradičně testuje základní kuchařské dovednosti, např. krájení oloupané cibule, brambor nebo pórku, vykostění kuřete nebo filetování pstruha. Studenti dále soutěží v poskytování servisu zákazníkům a své barmanské a baristické dovednosti zúročí při přípravě nealkoholických welcome drinků, espressa či cappuccina. V každé z individuálních disciplín pak získávají ocenění.

Šampionem MAKRO Barmanské soutěže 2017 se stal Andrés D. Uher z Teplického týmu. Individuální MAKRO Baristickou soutěž vyhrála Dominika Šturmová z Pardubic a nejlepším kuchařem MAKRO Pětiboje se stal Jiří Bártík z Prahy.

Vítězové v kategorii týmů si kromě věcných cen a poháru odnesli i poukazy na nákup v MAKRO. Nejlepší studenti v individuálních disciplínách získali užitečné kuchyňské nebo barmanské vybavení.

20.11.2017

FB Like

Jméno

E-mail

Nadpis

Příspěvek

Kontrolní kód: opište sem

V diskuzi není žádný příspěvek!

GastroTV

video: carving - Květy z feferonky

Carvingový specialista Luděk Procházka Vám během několika minut ukáže, jak proměnit obyčejnou feferonku v krásný květ. Pokud chcete…



Další Bleskovky

Každý rok se ve školních jídelnách vyhodí až 48 000 tun potravin.

Každý rok se ve školních jídelnách vyhodí až 48 000 tun potravin.

Skutečně zdravá škola vyzývá ke snižování plýtvání

20.2.2018 | Bleskovky

Festival Dolce Vita na Smíchovské náplavce

Festival Dolce Vita na Smíchovské náplavce

Přijďte si osladit život! 7.10.2017, 10:00 – 19:00, Praha - Smíchovská náplavka

8.9.2017 | Bleskovky

Program Skutečně zdravá škola vstupuje do třetího školního roku s 286 zapojenými školami

Program Skutečně zdravá škola vstupuje do třetího školního roku s 286…

O zlepšování kvality školního stravování a vzdělávání dětí o zdravé výživě a původu potravin je mezi školami velký zájem. Dokládá to fakt...

8.9.2017 | Bleskovky