LESAK s.r.o. váhy a vážicí zařízení
LESAK s.r.o. váhy a vážicí zařízení

Unikátní spojení divadelního a gastronomického zážitku na Pražském Quadriennale v projektu Tvůrci

Nejvýznamnější mezinárodní přehlídka v oblasti divadla a scénografie na světě, s tradicí od roku 1967, se opět po čtyřech letech vrací do Prahy. 13. ročník Pražského Quadriennale se ponese v duchu živé výstavy, která během 11 dní nabídne desetitisícům návštěvníků prezentaci děl a umělců z rekordního počtu 78 zemí světa. Specialitou ročníku 2015 budou, kromě experimentálních výstav Předměty a Kmeny, také živé akce s názvem Tvůrci, které budou probíhat v prostorách Galerie u Betlémské kaple. V rámci tohoto projektu předvedou umělci z různých koutů světa gastronomické performance, vycházející ze známých divadelních her, a umožní návštěvníkům Pražského Quadriennale dramatické příběhy nejenom zhlédnout, ale doslova si je vychutnat.

Slavnostní zahájení 13. ročníku Pražského Quadriennale se uskuteční ve středu 17. června od 18 hodin na Staroměstském náměstí. Vystoupí Folklórna skupina Poľana z Jarabiny a členové souboru Farma v jeskyni v režii Viliama Dočolomanského, zahraje Orchestr BERG v čele s dirigentem Peterem Vrábelem.

Jak chutná divadelní představení
Pod vedením islandské kurátorky Rebekky A. Ingimundardóttir, budou umělci v centru Prahy rozvíjet scénografickou disciplínu v tom nejširším slova smyslu. Každý den po celou dobu konání Pražského Quadriennale může kdokoliv obdivovat performativní stránku kulinářského umění a prozkoumávat hranice mezi světem divadla a gastronomie. V prostorách Galerie u Betlémské kaple vznikne improvizované restaurační zařízení, uzpůsobené pro divadelní produkci, kde bude možné sledovat nejenom vizuální stránku pokrmů, ale také umělecký způsob jejich přípravy, servírování a konzumace. Každý divák si v prostředí Starého města může obrazně, i doslova, vychutnat originální příběh tak, jak ho umělec za použití pokrmů vyjádří. Většinou tvůrci pracují se svými, již realizovanými představeními, u kterých se můžeme se těšit na zbrusu nové odkazy a reakce, vyvolané třeba právě změnou prostoru z divadelního jeviště na restaurační zařízení.

Uvaříme Višňový sad a Svatojánskou polévku
Jeden z nejzajímavějších nápadů se zrodil v hlavě řeckého scénografa Ekaviho Whitlock-Blundella, který se zaměřuje na zkoumání jídla jako materiálu a tvorbu kulinářských příběhů napříč různými médii. V jeho představení Višňový sad (de) konstrukce uvidíme na scéně všechny ingredience přímo v hlavních rolích Čechovových děl. Samotné publikum dokonce může rozhodnout o jednotlivých osudech a změnit dějovou linii celé hry. Kanadský soubor předvede nekonvenční zpracování jedné za slavných tragédií, konkrétně Strindbergovu Slečnu Julii. Původně naturalistické drama, zahrnující ironii, třídní nerovnosti, nevěru a dokonce sebevraždu, bude v podání nejrůznějších ingrediencí jistě zajímavou podívanou.

Jídlo jako lékařský objev nebo symbol multikulturality
Kyperská skupina umělců, vystupující pod názvem Paravan, uvaří své odlehčující představení podle receptu zázračného omlazování. Způsob přípravy jídla pak bude probíhat po vzoru experimentální operace, z níž bude nakonec servírován jedinečný lékařský objev. Naopak s hlubokou myšlenkou se ve hře s názvem Jinakost představí tvůrci z Thajska. Skrze svou exotickou kulturu a kuchyni navodí v divácích pocit osamělosti a odlišnosti, jaký prožívá snad každý v multikulturní zemi. K vytvoření takového emocionálního tlaku se nechali inspirovat absurdním dramatem Služky. 

Celý program Pražského Quadriennale se v letošním roce poprvé odehraje v historickém centru Prahy, jak uvnitř významných staveb a památek města, tak ve veřejném prostoru. Kromě hlavní programové části Sekce zemí a regionů se můžete těšit na divadelní představení, pouliční performance, instalace ve veřejném prostoru, workshopy, přednášky a diskuze s nejvýznamnějšími osobnostmi současného divadla a scénografie či dokonce filmu jako jsou Robert Lepage, Robert Wilson nebo Julie Taymor.

Základní vstupné na PQ´15 je 300 Kč. Děti do 15 let a senioři nad 65 let mají vstup zdarma. Návštěvníci mohou využít speciální slevové akce, které vznikají ve spolupráci s partnerskými divadly, galeriemi, muzei, festivaly a kiny nebo Dopravním podnikem hlavního města Prahy. Každý, kdo na pokladně předloží jízdenku či Opencard, získá vstupné za polovinu. Stejně tak vstupenky z představení některých divadel zajistí poloviční vstupné. V pátek 19. června je vstup na PQ´15 zdarma pro všechny v rámci Dne s ČT ART.

Otevírací doba lokací na PQ´15: 18. – 28. června, 10 – 19 hodin, 19. června, 10 – 23 hodin
Kompletní program najdete na www.pq.cz

12.6.2015

FB Like

Jméno

E-mail

Nadpis

Příspěvek

Kontrolní kód: opište sem

V diskuzi není žádný příspěvek!

GastroTV

Španělské rybí stew s mořskými plody a chorizem

Šéfkuchař restaurace LEPORELO+ Adam Lutzbauer připraví Španělské stew s mořskými plody, chorizem a cizrnou. www.leporeloplus.cz …



Další Bleskovky

Každý rok se ve školních jídelnách vyhodí až 48 000 tun potravin.

Každý rok se ve školních jídelnách vyhodí až 48 000 tun potravin.

Skutečně zdravá škola vyzývá ke snižování plýtvání

20.2.2018 | Bleskovky

Nejlepší kuchaři studují v Ostravě

Nejlepší kuchaři studují v Ostravě

MAKRO Akademie hostila 8. a 9. listopadu finálové klání 5. ročníku celostátní gastronomické soutěže pro studenty MAKRO Horeca pětiboj 2017

20.11.2017 | Bleskovky

Festival Dolce Vita na Smíchovské náplavce

Festival Dolce Vita na Smíchovské náplavce

Přijďte si osladit život! 7.10.2017, 10:00 – 19:00, Praha - Smíchovská náplavka

8.9.2017 | Bleskovky